waarde volkswijsheid

Over de waarde van de volkswijsheid

Ik vraag me wel eens af

 

 

Sinds het ontstaan van de mensheid zijn we al bezig met het verklaren van gedrag en zaken in ons leven die voor ons onverklaarbaar leken. Iedere cultuur heeft zo zijn eigen technieken ontwikkeld.

 

Opvallend is dat die wel altijd gekoppeld waren aan lokale religie. Met de intrede van het christelijk geloof in Europa zijn veel van deze volkswijsheden in het verdoemhoekje beland. Voor levensvragen moest je naar de kerk, iedere andere vorm van bezinning of reflectie werd niet getolereerd en zelfs afgestraft.

 

Rond 1870 werd de psychologie erkend als wetenschap en zo ook een legitiem adres om naar toe te gaan met levensvragen. Ook de wetenschap vindt de volkswijsheden maar niks, het is immers niet wetenschappelijk bewezen.

 

Ik vind dat toch een tikje arrogant van ons. Waarom denken wij dat we zoveel slimmer zijn dan al die oude volkeren en culturen? Omdat iets oud is werkt het nu niet meer?

 

Als je je verdiept in de oude volkswijsheden zul je zien dat vele rituelen inmiddels zijn opgenomen in de kerk, denk aan pasen, kerstmis en carnaval.

 

Ook veel wetenschappelijk verantwoordde technieken in de psychologie zijn terug te leiden op oude toepassingen, denk aan associatieve kaarten, elementenleer of kleurtheorien.

 

Ik vraag me daarom af waarom er nog steeds zoveel weerstand is en waarom dit stuk geschiedenis, kennis, religie en techniek wordt verloochend.

 

Ik denk dat je als mens moet kunnen kiezen waar jij je prettig bij voelt om jouw stappen te maken in jouw eigen proces.

 

Ieder mens is anders en de 1 voelt zich prettig in de gevestigde religie en de ander in de wetenschap. Uit ervaring weet ik dat er ook een hele grote groep mensen is die zich prettiger voelt in een oudere techniek. Voor die mensen is de waarde van de volkswijsheid net zo groot.

Rituelen

Al eeuwen lang vormen rituelen een manier om je eigen wil in het universum te zetten.

In dit blikje vind je alles voor je eigen ritueel.

Een engel om je te helpen, de bijpassende halfedelsteen en het engelenalfabet om je vraag in engelenschrift op te schrijven. En natuurlijk de gebruiksaanwijzing om je ritueel goed uit te voeren.

Om te bestellen klik hier

 

Kracht ritueel

Voor iedereen die een extra ondersteuning kan gebruiken. Vraag Michael om hulp!

 

Liefde ritueel

Voor iedereen die worstelt met verbindingen met anderen van welke aard dan ook is Gabriel de juiste engel.

Vreugde ritueel

Dankbaar voor wat je hebt of juist op zoek naar wat vreugde? Rafeal zorgt voor wat positieve beweging!

 

 

Groei ritueel

Bezig met verandering, loslaten of nieuwe carriere-stappen?

Uriel maakt de weg vrij voor nieuwe ontwikkeling!

  • Gezichten lezen
  • Handlezen
  • Waarzeggen
  • Kaarten leggen

 

 

Contact:

martine@volkswijsheden.nl